NLFRInloggen
Tricolor salade Bloeiende planten Kolen Tricolor salade Spinazie Tomaten

Plantenkwekerij De Koster logo

Geschiedenis

De fundamenten van de huidige plantenkwekerij, gelegen aan de Eeckhoutweg 7 te Brussegem-Merchtem werden gelegd door Rie (Hendrik) De Koster.

Rie & Amelie
Rie & Amelie

Rie had de ‘microbe’ meegekregen van zijn vader & grootvader die, in de jaren 1890 als ‘boerkoos’ een behoorlijk grote lap grond bewerkten in het toen nog niet verstedelijkte Brussel.

Na zijn huwelijk met Amelia Aelbrecht vestigden ze zich te Ossel- Brussegem (huidige deelgemeente van Merchtem)

Oorspronkelijk zijn Rie en Amelie nog de traditionele telers van sla, andijvie en (raap)selder. Maar Rie is een vooruitdenkend ondernemer en laat als één van de eersten in de streek een serre bouwen waarin voornamelijk tomaten en komkommers worden geteeld. Tegelijkertijd zorgt hij voor het opkweken van zijn eigen plantgoed.

Collega tuinders staan in bewondering voor die ‘sterke’ planten en stilaan komen vanuit de omliggende tuinbouwsector de eerste vragen om ‘eigen gekweekte plantjes’ te telen ...

De oude planterij
De oude planterij

In 1976 werd gestart met ‘de plantenkwekerij’ ( Rie, Amelie & Paul, de jongste zoon)

Aanvankelijk gebeurde de productie volledig manueel. Doch drie jaren later (in 1979) werd reeds een eerste automatische productielijn (perslijn) aangekocht en in gebruik genomen.

Het succes van het plantenbedrijf nam gestadig toe. Daar er geen uitbreidingsvergunning kon verkregen worden op de oorspronkelijke locatie (aan de Dorpsstaat te Brussegem), werd beslist om uit te wijken.

De nieuwe planterij
De nieuwe planterij

In 1990 werden de nodige vergunningen verkregen en anderhalve kilometer verderop werd een volledig nieuw en modern complex met een glasoppervlakte van 1 hectare opgericht aan de Eeckhoutweg 7. Meteen werd ook de fakkel overgedragen aan de jongste zoon Paul. Samen met zijn echtgenote Christine Nevens die voornamelijk het administratieve gedeelte voor haar rekening neemt, waakt Paul over de kwaliteit van het plantgoed.

In 1996 wordt het bedrijf uitgebreid zodat de huidige plantenkwekerij thans een totaaloppervlakte omvat van 1,5 hectaren glas.

????
????

“Plantenkwekerij De Koster” zorgt voor alle soorten groenteplanten voor de traditionele en biologische teelt. Sinds 1996 is het bedrijf erkend als Biologische Plantenkwekerij in België.

De tijd staat echter nooit stil en ook Plantenkwekerij De Koster investeert voortdurend in nieuwe technologieën. Sedert 1999 gebeurt het uiteenzetten en het opstapelen van de kisten in de serre automatisch.

De nieuwe loods & nieuwe serre
De nieuwe loods & nieuwe serre

Sinds Dieter in 2006 afstudeerde aan de gemeentelijke tuinbouwschool te Merchtem is hij beginnen werken in het ouderlijke bedrijf.

Eind 2006 werd er overlegd om de loods te vernieuwen en uit te breiden om de capaciteit van de firma te vergroten. Ook om betere kiemvoorwaarden te verkrijgen zodat elke groentesoort de ideale kieming kan bekomen. Hierbij start alles om een goede kwaliteitsvolle plant af te leveren. Uiteindelijk werd de nieuwe loods gebouwd in 2007.

Nieuwe perslijn
Nieuwe perslijn

In 2009 werd er een extra automatische zaailijn geïnstalleerd. Dit omdat er met de moderne(re) technologieën betere en kwalitatievere perspotjes verkregen kunnen worden.

In 2011 werd eveneens de eerste automatische zaailijn vervangen. Dit om de kwaliteit van de potten te verbeteren.

Vrachtwagens van Plantenkwekerij De Koster
Vrachtwagens van Plantenkwekerij De Koster

Eind 2012 begonnen de vingers van Kristof ook een groenere wending te krijgen en ruilde zijn job in voor een plaats in de familiezaak.

In 2013 werd er een nieuwe serre (2800 m²) aangebouwd om het aanbod van ons gamma te kunnen verruimen. Door deze uitbreiding werd ook de verwarmingsinstallatie aangepast. De zware stookolie werd omgeruild voor aardgas. Wat ook milieuvriendelijker is. Ook werd er in 2013 een kleine vrachtwagen aangekocht, om voldoende transport te kunnen bieden aan onze klanten.

Sinds 2014 runnen Paul, Christine, Dieter en Kristof samen Plantenkwekerij De Koster bvba.

In 2015 investeerden we in een wasmachine voor de kisten. Dit om te verzekeren dat als ons plantgoed in propere kisten gezaaid wordt.